Skapa bättre presentationer på 6 minuter
Jag brinner för det här med presentationsteknik, och detta är en Pecha Kucha-variant på 6 minuter av en föreläsning jag har i lite olika varianter och kallar Skapa bättre presentationer. Här ger jag dig några grundläggande tips som gör att du bättre kan nå ut med ditt budskap när du håller en presentation.
Jag gillar att ständigt lära mig nytt, och få lyssna till andra som ger mig nya infalls vinklar i alla möjliga och omöjliga ämnesområden. Det gör att jag gärna går och lyssnar på föreläsningar, ser dem via webben eller på TV.
Det har gjort mig nyfiken på vad det är som gör att vissa föreläsare är mer inspirerande än andra. För att lära mig mer om det har jag läst massor av litteratur i presentationsteknik, om hur hjärnan fungerar, lite psykologi, lite pedagogik, om att tala inför publik etc. Allt det ger några nycklar jag vill dela med mig av så att du kan hålla bättre presentationer.
Och det är helt egoistiskt, för jag vill att du skall lära ut vad du kan till mig och då kanske mina tips om presentationsteknik gör det lättare för mig att ta till mig vad du har att säga.
Här är mina tips.
Använd mörk bakgrund
Har du en ljus bakgrund blir du en siluett, och fokus hamnar på det bakom dig i stället för på på dig.
Dessutom syns det inte om bilden är lite sned om en projektor är felinställd. En projektor med lampa lyser inte på (halva) dig även om du går in lite i bilden.
En vit yta känns helt använd även om det är gamla TV-formatet (4:3) på en widescreen (16:9) skärm om du har en mörk bakgrund, för då syns inte hur stor bilden är.
Mörk bakgrund är mer vilsam för ögonen, medan en ljus bakgrund blir jobbigt för ögonen att se på under en längre tid.
Håll tiden
Berättar du hur länge du skall hålla på vet den som lyssnar hur länge du efterfrågar koncentration.
Försök att hålla din tid, och försök begränsa dig. Prova att tala högt så ser du hur lång tid det verkligen tar. Oftast har du så mycket att säga att det tar längre än tid än du tror.
Destillera och hitta essensen i ditt budskap.
Berätta en sak per bild
Se till att bara berätta en sak per presentationsbild. Dela hellre upp på flera presentationsbilder med fokus på vad du vill säga. Illustrera med bild och mycket begränsat med text.
Var snäll mot hjärnan
Hjärnans kan någorlunda hantera 7 objekt som visas samtidigt, men hjärnan går då på högvarv. Därför är det idé att begränsa hur många objekt du har i din bild. Mellan tre och fem objekt är nog.
Tänk efter, tillför objektet något för den som skall titta på bilden?
Använd gärna funktionen att visa ett objekt i taget, så hjärnan slipper få en chock med fler objekt på samma gång.
Du vet, alla goda ting är tre. 😉
Undvik punktlistor
Punktlistor är till för löpande text, där de fungerar jättebra för att lätta upp texten och göra den luftigare.
I en presentation skall du undvika punkterna, och låta orden göra jobbet. Det räcker.
Det finns ett engelskt uttryck som lyder:
Bullets are for guns, not for presentations.
Texten skall vara ”twitterbar”
Begränsa texten i en presentation så mycket det går. Det är skillnad på en text som skall läsas, och en som skall fungera som stöd när du står inför publik.
All din text skall vara twitterbar. Något som åhöraren snabbt kan skriva in och twittra ut. Ett Twitter-meddelande får högst innehålla 140 tecken. Minska det något för att få plats med en hashtag, och någonstans där har du maximal längd för en mening i din presentation.
Tänk stort
Använde ett stort typsnitt i din presentation. Jättestor! Förutom att det blir tydligt hjälper det dig att begränsa hur långt du skriver, och hur många objekt som får plats.
Låt de andra objekten också vara stora, som bilder, filmklipp eller vad det nu kan vara.
Tala i bilder
Vill du hjälpa den som lyssnar att minnas vad du sagt skall du använda dig av bilder.
Håller du en presentation och bara talar kommer publiken minnas ungefär 10% av vad du sagt efter ett tag. Använder du bilder i kombination med tal så ökar siffran till 65%. Färgbilder ger ännu större intryck och cirka 85% kommer minnas bättre vad du berättat om.
Bilder som får väcker känslor är bäst, och ett knep för att väcka känslor är att ha med människor på bilderna, gärna så att ögonen syns.
Berätta en historia
Berätta en historia, där du själv eller åhöraren är en av de medverkande. De kan handla om situationer du varit med om, eller någon som du känner som har berättat för dig om sina erfarenheter. Språket blir ofta mer nyanserat och intressant om du använder den ingångsvinkeln, och ofta lyser passionen genom med laddade ord som du inte annars skulle använt.
Rabbla inte upp fakta, utan bädda in faktan i en berättelse som går att känna igen sig i. En siffra måste kunna relateras till något för att den skall vara relevant.
Presentationsteknik är mer
Presentationsteknik är så mycket mer. Det handlar om allt från hur du skapar ditt manus till att designa presentationsbilder om du använder ett tekniskt hjälpmedel. Det handlar om hur du använder kroppsspråk och utnyttjar scenen. Hur du kan få ut det mesta ur PowerPoint/Keynote/Prezi eller ett annat verktyg, och vilka andra prylar som kan hjälpa dig att göra din presentation minnesvärd.
Det där kan jag prata mycket om för det är så intressant.
Det är en av mina passioner.